Årets første sopptur

Søndag var jeg på vårtur med Eiker soppforening til Bjerkøya i Sande. Der er det et skogsområde der det vokser vårfagerhatt, en god matsopp som kommer opp samtidig med (og i same type kalkholdige jord) som liljekonvallen.

IMG_0264[1]

Soppen er helt hvit, både i stilk, hatt og skiver. Dette skal man normalt skal være skeptisk til, på grunn av at hvit fluesopp som er dødlig giftig også er helt hvit. Men vårfagerhatt og hvit fluesopp vokser i helt forskjellig årstid, så man kan være trygg på at det er en matsopp man har funnet blant liljekonvallene. Dessuten har vårfagerhatten en tydelig lukt av “rått” mel under hatten som sikkert kjennetegn.

IMG_0269[1]

Jeg stekte soppen og hadde den på pizza med crème fraiche i stedet for tomatsaus. Det smakte veldig godt!

Vi fant også masse forskjellig vårgrønt og plukket blant annet med oss granskudd til å lage granskuddsirup. Innlegg om det kommer senere.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Besvar følgende: *