På ‘an igjen

Etter en veldig lang bloggepause grunnet mobilbytte og passordtrøbbel (og latskap siden jeg ikke gidder å blogge fra PC), har jeg nå endelig tatt meg sammen og ordna opp i passordrotet. Tror jeg.
Det blir fortsatt veldig sporadiske innlegg her, men forhåpentligvis oftere enn hver sjette måned.

Sløv søndag (etter livlig lørdag)

image

Nå er det sløv søndag på sofaen for min del. Og det ganske velfortjent. I går hadde vi nemlig en temmelig livlig lørdag (som forsåvidt varte til litt utpå formiddagen i dag).
En tidligere studievenninne i Danmark skal nemlig på skiferie i Trysil sammen med alle søsknene sine med familier. Venninnen og hennes ene bror og søster, med hver sin ektemake og tilsammen fem barn (på syv, fem, fem og tre år og ei lita tulle på 9 mnd) kom i går ettermiddag. For å aktivisere ungene etter en kjedelig dag i bil og på ferje laget vi til bål og pølsegrilling i hagen.

image

Ikke det beste bildet,  men stemningen var på topp hos både små og store. Ungene løp rundt i hagen, lekte på isen og klatra i trærne mellom pølsene.
Etter at ungene var lagt spiste vi voksne elggryte med potetmos. Eksotisk mat for de fleste dansker.
Som vanlig når man er i godt selskap ble vi sittende for sent oppe før vi tul slutt kom oss i seng.
Om vi har bygget på siden vi fikk plass til elleve overnattingsgjester? Nei, bare ryddet fram gulvplass både her og der og lånt inn dyner og madrasser fra naboene.
Og når gjestene faktisk tar en på ordet om å føle seg som hjemme og leter gjennom kjøkkenskap på jakt etter svisker til babyen, serverer lett datooverskredne yoghurter til ungene sine, setter på dansk barne-TV på storskjerm for å holde støynivået nede og i tillegg står klar med kaffien når vertskapet finner det for godt å våkne, da er det overhodet ikke noe problem å åpne huset for invasjon!

Når man likevel bare ligger der…

I helga låste ryggen min seg så jeg har brukt dagen på å sjekke mail fra horisontal posisjon på stuegulvet. Det er begrenset hva man får jobbet med i den stillingen, men jeg har da i det minste fått ryddet litt. Og må si jeg er veldig fornøyd med resultatet:

image

image

image

image

Fargekoordinering av appene på mobilen er supert!
Eneste spørsmål nå er hvorfor i all verden jeg ikke har gjort det før?

Vintervariasjon

Fredag morgen hadde vi -14,8. Kaldt og fint! (Faktisk så kaldt at nesa frøs lett sammen hvis jeg trakk pusten tungt da jeg gikk til toget på morgenen)
Lørdag var vi oppe i et par varmegrader. Det dryppa og smelta overalt og var litt vår i lufta. Og snø. Den kom ikke fra skyene, men fra taket. Plutselig og med voldsom fart. Det rimelige partyteltet vi hadde satt opp på terrassen for å skjerme grill og hagemøbler mot vinterværet var ikke spesielt glad i takras (det tok faktisk sin død av det).
Vi har aldri vært plaga med takras før, men nå har vi jo fått nytt tak med glattere takstein.

I dag er det kaldt igjen. Minus 10-11 grader og strålende sol! Deilig med ordentlig vinter. Michael skal avgårde med koret om noen timer, men vi fikk til en kjapp tur i skiløypene på Ormåsen. Deilig!

image

Mildværet hadde satt sine spor i skiløypa, noen steder var det knallhard is.

image

Juhuuuulekalender!

Jeg har så fantastiske venner!

I går var det en tjukk konvolutt med håndskrevet navn og adresse på til meg i postkassa. Det er jo alltid moro – ekte brev! Og enda bedre ble det: Inni lå det 24 konvolutter med tall på.

image

Nå er konvoluttene hengt opp med klesklyper på adventslilla satengbånd på hedersplassen i stua.

image

Gleder meg til å åpne første “luke” i morgen! Utrolig spent på hva som er inni alle konvoluttene!

Håndskrifta og poststempelet på konvolutten gjør ikke akkurat spenninga mindre, for den gode venninna mi på Tynset er så kreativ og flink!

På forhånd tusen tusen takk!!!

Siste høstonn

Når kalenderen viser november er det kanskje på tide å få høsta inn de siste grønnsakene.

image

Gulrøtter har vi spist en del av gjennom hele høsten, men det var fortsatt mange igjen i kassene.

image

Mandelpoteter har vi også spist en del av, både til pinnekjøtt (brukt som rist under kjøttet ved kokingen, nam) og som potetmos til viltgryte. Begge deler er vel egentlig “umulig” å gjøre med mandelpoteter, men det funka helt strålende.

image

Det blir en del avfall fra kjøkkenhagen. Det grønne fremst i bildet er en forvokst og avblomstret brokkoli.

image

Drivhuset er et stusselig syn, bare noen enkelte tomater og to gresskar som lyser opp med farge. Lørdagens prosjekt blir å tømme selvvanningskassene og vaske og gjøre klart drivhuset for vinteren. De automatiske vindusåpnerne har vi allerede demontert siden de ikke tåler frost.

image

image

Rød løk, gul løk, mandelpoteter og gulrøtter. Og noen små rødbeter helt nederst, under gulrøttene.

image

Årets aller siste tomater. Spørs hvor mange som blir røde i vinduskarmen,  eller om de blir til sylta grønne tomater.

Vinteren er sikra

Ved hjelp av en hyggelig tømrer som ringer og beklager at han har glemt å spørre – men om vi er interessert i noe reinsdyrkjøtt, og en tidligere kollega som jakter elg er fryseren nå stappfull av deilig sunt og lykkelig kjøtt.

image

Både reinen og elgen kom ferdig skåret og delt opp, reinen ferdig vakuumpakka og elgen sirlig merka, noe som er fint for de av oss som ikke automatisk er helt trygg på forskjell i utseende på ytrefilet og bogkjøtt. Litt forskjellig tilberedning og mørhet på de.

image

Nå er 11,15 kg reint elgkjøtt, 11 kg kverna elg og ca 11 kg rein vakuumert og frosset ned for vinteren.

Har allerede testa vilgryte av finskåret rein. Nam nam! Og nå må det vel nesten bli indrefilet av elg til middag når vi får besøk fra Danmark i slutten av november. Der er elg og rein jo temmelig eksotisk mat.

Helgemat

I går hadde vi sushi til middag. Den gikk unna så fort at jeg ikke rakk å fotodokumentere den. I dag hadde det dom må være sushiens diametrale motsetning: vellagra pinnekjøtt.

image

Det med vellagra kommer av at vi aldri fikk somla oss til å vanne det ut og tilberede det ved juletider i fjor og det har blitt liggende og.. lagre… Nå var det derfor på tide å sjekke om fårefettet hadde blitt harskt eller om vi kunne glede oss til en kraftig, norsk, langtidskokt middag.

I stedet for bjørkepinner eller rist i bunnen av gryta la jeg poteter. Helt nyoppgravde fine, tynnskalla mandelpoteter ute fra hagen. Det kan høres ut som et prosjekt som var dømt til å mislykkes, med utkokt potetsuppe som resultat, men dette må være en av de beste pinnekjøttmiddagene jeg har spist!
Potetene lå fint og småputra under kjøttet i litt over to timer. Jeg holdt temperaturen så lavt at det bare så vidt  bobla og bare et par av de største potetene sprakk,  sannsynligvis på grunn av vekta fra kjøttet. Potetene smakte utrolig godt, masse smak fra det salte kjøttet og man trengte absolutt ingen saus eller smelta smør på dem. Serverte pinnekjøttet og potetene med kålrotstappe med litt gulrot og sellerirot i, og med hjemmebrygga øl ved sidden av.
Anbefales!

Eplesnacks

Nå har en pakke med 6 pink lady epler stått på kjøkkenbenken siden før de norske eplene kom i butikken. De holder seg godt, disse utenlandske damene, det skal de ha. Men nå hadde de blitt såpass modne at mannen syntes de var litt for rynkete (han har jo tross alt skaffet seg en ung kone, så han forventer en viss standard). Vi er ikke spesielt glade i kake og dessuten blir eplekake absolutt best med syrlige epler, ikke litt for modne, nesten melne epler.

image

Et av dem hadde i tillegg fått en hurtig tiltagende brun flekk.

image

Derfor ble løsningen enkel (spesielt lettvint siden den forholdsvis nye frukt-og sopptørka ikke hadde blitt rydda ned i kjelleren til plassen sin, men stod og rota ved spisestuebordet): Tørka eplesnacks.

image

Jeg skar eplene i tynne skiver og fjerna kjernehuset med en liten blomsterform (i mangel av en kjerneutstikker).

image

Epleskivene stabla jeg fint opp i brettene til frukt- og sopptørka.

image

På med lokket og temperaturen på 50-55 grader i mange timer. Underveis bytta jeg på rekkefølgen til brettene siden eplene så ut til å tørke best nederst.

image

Litt krøllete, og mye lettere.

image

De litt for gamle og kjedelige ladyene har blitt til søte og utrolig velsmakende snacks.
Kan anbefales!

Ps. Tørka mi har jeg kjøpt billig på Jula. Man får kjøpt større og mer effektive (og mye dyrere) tørker andre steder, men denne holder fint til en seks-pakning epler.